Andre Kategorier

Fandt du ikke hvad du søgte, så prøv de her kategorier istedet:

curling

Curling er en vintersport, der går ud på at lade en sten glide på isen for at få den så tæt som muligt på midten af et mål. Spillet spilles på en isflade, der kaldes "ark", som er 40 meter lang og 15 meter bred (ca. 133 fod gange 49 fod). Spillerne skiftes til at kaste granitsten mod det andet holds sten, og hvert hold forsøger at få sine sten tættest muligt på midten af målet. Der er to hold i et spil, som skiftes til at kaste granitsten mod hinandens sten. Det kan være svært, fordi spillerne skal være stærke nok til at løfte deres tunge curlingsten og koordinerede nok til ikke blot at kaste dem ligeud, men også sætte spin på dem, så de curler sig rundt om forhindringer som træer eller bygninger.

Curling er et spil fra Skotland

Curling er en sport, der spilles på is. Den stammer fra Skotland i det 16. århundrede, og i dag er det en populær vintersportsgren i hele Canada og Nordeuropa.

I curling glider to hold på fire spillere hver især store sten hen over en isflade mod et målområde, der kaldes huset. Hvert hold forsøger at få så mange af deres sten som muligt tæt på midten af deres side af huset som muligt.

Det kræver to hold på fire spillere ("stenene") at feje isen foran sig, mens de lader en 42 kg tung sten glide ned ad isen mod deres mål (huset). Desuden kaster hvert holdmedlem to sten i spil i løbet af en afslutning eller et pointgivende segment. Målet er at få dine sten tættere på end dem fra modstanderens side af banen, så de kan slå flere af deres sten ud med dine sten.

Det kaldes nogle gange for skak på is

Curling minder meget om skak på is, med et væld af strategiske muligheder. Målet med curling er at få din sten tættest på midten af målet (en bullseye), men der er mange forskellige måder at gøre dette på.

  • Du kan bruge strategi ved at bestemme, i hvilken retning dit hold skal kaste deres sten og i hvilken rækkefølge. Dette kræver lidt omtanke, fordi hver spiller kun har én sten pr. tur.

  • Du kan også bruge strategi, når du beslutter, hvor hårdt eller langt du vil kaste den i spil, og om du vil have den lige inden for eller uden for bestemte ringe omkring hver målring - kaldet vagter - som beskytter dem mod at få point af andre holds sten senere i en slutning.

Hver spiller lader sin sten glide ned ad en isbane eller et ark og forsøger at få den tæt nok på, så når en anden spiller kaster sin egen sten, rammer den din sten og skubber den tættere på knappen.

Curlinghold består af fire spillere: en, der afleverer eller glider hver sten, en, der sørger for at feje affald på deres vej ned ad isen og holde styr på, hvor de er blevet kastet bagfra ved hjælp af specielle koste, en, der holder nøje øje med alle andre modstanderes skud, så han/hun kan fortælle sin kaster, hvor han/hun bedst ikke skal sigte (hvis overhovedet), og endelig en, der holder vagt over eventuelle knuste sten og sørger for, at ingen bliver ramt af et vildfarent skud!

Det hold, hvis sten ender tættest på midten af målet, vinder point for hver sten, der er tættere på end modstanderens nærmeste sten.

Lad os f.eks. sige, at hold A har fem sten i spil, og hold B har fire sten. I dette tilfælde får hvert hold et point for hver sten, der er tættere på end modstanderens nærmeste sten (et point, hvis man ikke har nogen). Så hvis hold A havde to sten tættere på end hold B's to nærmeste sten, ville de få 2 point; hvis de havde tre sten tættere på end modstanderens tre nærmeste sten, ville de få 3 point osv. Hvis ingen andre hold konkurrerer med dem på det pågældende tidspunkt - fordi der kun er ét sæt sten tilbage på isen, eller fordi alle andre er blevet sat ud af spillet - så får et hold alle tilgængelige point for at sætte alle andre sæt (sten) ud af spillet!

Målet er at få dine sten ind i huset, tættest på midten.

For at vinde skal du få dine sten tættest på midten for at vinde. Hvis alle din modstanders sten bliver slået ud af spillet, og dine sten forbliver i spillet, får du point for hver sten, der er tilbage i huset.

Hvis du slår alle din modstanders sten ud af huset i curling, får du alle point for den runde.

Hvis du spiller en kamp, og du slår alle din modstanders sten ud af huset, får du alle point for den runde. Hvis din modstander har mere end ét kast pr. runde, kan han eller hun bruge disse kast til at lægge sine sten tilbage på plads.

Det kan du gøre ved at sætte dine egne sten ind i huset (med et træk) eller ved at slå modstanderens sten ud med et slag.

Strategien med at grave sine egne sten ind i huset eller at slå for at slå modstanderens sten ud af deres plads kaldes "hus-curl". Det kan gøres med slag eller ved at begrave sine egne sten dybt inde i huset, så der ikke er plads til modstanderens point. Denne strategi er god, fordi den forhindrer din modstander i at få point og også sætter ham i fare for at miste sine sten, hvis han ikke spiller forsigtigt.

Spillene er otte runder, medmindre der er uafgjort, og så kan der spilles en ekstra ende for at finde en vinder.

Curling er et strategispil, der spilles af to hold, som hver består af fire spillere. Formålet er at få din sten til at glide hen over isen og ind i huset (eller "ringen"), som ligger i den fjerneste ende af spillefladen. Hvert hold har otte sten, og spillene spilles typisk over mange slutninger - også kendt som "runder", fordi man får en slutning for hver tur - indtil der findes en vinder baseret på point, der er opnået ved at score flere point end modstanderen i hver runde.

Curling er svært, fordi det handler om at være koordineret, stærk og strategisk nok til at vinde

Curling er en sport, hvor man skal være stærk, koordineret og strategisk. For at spille den godt skal du være i stand til at kaste stenen i en lige linje og lande den i midten af huset. Du skal også være i stand til at feje rasende nok, så dit hold kan flytte sine sten foran modstanderens sten.

Curling er altså et fantastisk spil at se på, hvis du er til sport. Det er også sjovt at spille, fordi det kræver en masse strategi og øvelse.